Spelar bra kommunikation verkligen roll?

2022-08-18
Thomas Johnsson 6

Spelar bra kommunikation verkligen roll?

- Absolut! Och då talar vi inte enbart om vikten av detta inom tekniska kommunikationslösningar. Det är även avgörande på – och utanför -  innebandyplanen, inte minst när man spelar med och mot sina jobbarkompisar.  

Ödmjuk med skön dialekt 

Grattis, nu får du chansen att komma den gotländske kommunikationsexperten Thomas Johnsson in på livet. En ödmjuk IT-konsult med den sköna dialekten som brinner för att designa, konfigurera och installera olika kommunikationslösningar som gör skillnad! 

Thomas Johansson - INVID Gruppen

Påläst, noggrann och kompetent 

Han är så där härligt avslappnad Mr. Johnsson, när han och artikelförfattaren slår sig ner för en kort dialog i en av fåtöljerna i det mysiga konferensrummet Majoren på INVID. Själv känner skribenten sig lyckligt lottad till att få detta tillfälle. För det är många som drar i honom dagarna i ända. Och det är inte så konstigt, för vi talar om en omtyckt konsult och kollega som är påläst, noggrann och kompetent som alltid sätter kundens behov i första rummet. Då har man att göra! 

Till detta kan läggas dom mjuka mervärdena som att han känns igen som en god lyssnare som är glad och ödmjuk. Oj, det här var lite väl smörigt tycker kanske du som läser detta. Det kan så vara, men det stämmer till 100 % för denne godmodige lirarare med den gotländska dialekten. Den så kallade ”Sårken” brinner för bra kommunikation. Såväl när det gäller att skapa tekniska lösningar på dagen som när han håller på med sitt stora fritidsintresse på kvällen, innebandy! 

Thomas utbildningsbakgrund kan bland annat härledas till en datanätutbildning på Jönköpings Tekniska Högskola. Under en tidigare anställning kan han uppvisa erfarenhet som nätverkstekniker och teknikrelaterad hantering av Windows servrar.  

Thomas Johansson - INVID Gruppen

Design, konfigurering och installation 

I dagsläget verkar han huvudsakligen inom INVIDs driftavdelning. Där är Mr. Johnsson i kontakt med ca 100 olika kunder per år, varav ca 25 på ett mera kontinuerligt sätt.  

När han stegar in på jobbet om morgonen så har han en tydlig målbild av att underhålla och utveckla olika typer av kommunikationslösningar. Se till att nätverket fungerar bra så att kunderna känner sig glada och nöjda. Detta uppnås genom hans omsorgsfulla sätt att designa, konfigurera och installera olika kommunikationslösningar. 

Med tanke på att allt flera numera jobbar på distans så har Thomas under senare tid haft mycket fokus på att höja säkerheten ännu ett snäpp. Inte minst genom att implementera MFA (Multi-Faktor Autentisering) för SSLVPN-användare (Secure sockets layer VPN).

Thomas Johansson - INVID Gruppen

Metodik och goda råd

Thomas må vara en nyfiken och entusiastisk problemlösare som älskar teknik. Men, teknik i all ära, det där med metodik är också viktigt om man skall kunna bygga de där optimala kommunikationslösningarna.  Lösningar som inte målar in sig i ett hörn utan har möjlighet till att anpassas kontinuerligt efter kundernas dynamiska behov.

Vad har då Thomas för råd att ge oss läsare om man skall lyckas med att designa en ny kommunikationsmiljö och även under själva implementationen? 

Jo, förutom kontrollera/få koll hur nuvarande nätverk/miljö ser ut så delger han här några exempel på frågor han ställer till kunden i en förstudie och implementationsfasen; 

  • Vilka krav och önskemål gäller? T.ex. på nätverk eller hårdvara? 
  • Vilka portbehov har vi att förhålla sig till (koppar, fiber) vid respektive skåp/rack? 
  • Vilka krav finns det på portskalbarhet på switcharna? Finns det framtida portbehov? 
  • Eventuella PoE-behov (Power over Ethernet) på switchar?  
  • Behövs det switchar som har portar som stödjer 10Gbit? 10Gbit = dyrare switchar. 
  • Vilket WiFi-behov finns?  Täckning? Typ av miljö? Kontor, lager? Antal siter? Vad ska det trådlösa nätet användas till? 
  • Vad finns det för brandväggsbehov? Klara för genomströmningshastigheter? Portbehov? (fiber, koppar, 10Gbit)? Redundansbehov? Behov av några säkerhetsskydd som t.ex. IPS och webfilter? 
  • Bytesmetodik. Skall allt bytas under ett tillfälle. Eller skall det nya nätet byggas upp parallellt och byta ut en sak i taget? 

Utmaning, behov och lösning 

När man ställer frågan till vår gotländske vän om han vill lyfta fram några extra lyckade kundcase så skruvar han på sig en aning. Det är sådan han är, han vill INTE framhäva sig själv.  

Men, efter lite påtryckningar, så släpper han något på garden. Han berättar entusiastiskt om en av alla sina utmaningar. Om en kunds inledande behov, Thomas och hans kollegors åtgärder, och vilken effekt kunden fick.

Han ger mig en inledande insikt i en kunds behov av att dra ner på kostnaderna på sina dedikerade WAN-anslutningar för att nå sin centrala servermiljö. 

Thomas åtgärd var att byta ut kundens dyra och långsamma dedikerade WAN-förbindelser mot en SD-WAN-lösning (Software-Defined Wide Area Network) med 4G-backup.  Där man i stället utnyttjar en snabbare och billigare lokal internet-förbindelse för att nå sin servermiljö.

Om det skulle uppstå något problem med den lokala Internet-förbindelsen styrs servertrafiken numera om automatiskt om så all trafik i stället skickas över 4G-anslutningen. Tills den primära anslutningen fungerar som den ska igen.  

Vad blev slutresultat? Jo, snabbare WAN och Internet-förbindelse samt bättre redundans för en lägre kostnad för en nöjd kund. Snyggt jobbat! 

Listan av hans lyckade lösningar kan göras lång men denna artikels författare lovade Thomas att inte nämna några fler just nu, och har man lovat, så har man lovat, så är det! 

Thomas Johansson - INVID Gruppen

Vilar hjärnan på innebandyplanen

När man har förmånen att få en pratstund med Thomas och hans kunder inser man att god kommunikation verkligen spelar roll. Och då talar vi inte enbart om vikten av detta inom tekniska kommunikationslösningar. Enligt Thomas är det även avgörande på innebandyplanen, inte minst när man spelar med och mot sina jobbarkompisar.  

För det är just det han gör ca två till tre gånger per vecka. Det är i idrottshallarna som han kan släppa alla jobbtankar och stress. Där vilar han hjärnan ett tag, så att han inte alltid tänker på jobbet hela tiden. Så att han kan tänka riktigt klart dagen efter när allt sätts på sin spets. 

Träning och social samvaro  

Thomas har spelat innebandy sen han var en liten grabb. Han föll snabbt för denna lagsport med mycket fart, och som samtidigt ger bra träning.  Intresset har inte svalnat. Han lirar fortfarande och frekvent.  Han tycker att det fortfarande är roligt, att det ger bra träning i kombination med viktig social samvaro med sina kompisar.  

Denna artikels skribent, och en kollega, fick nöjet att följa med Thomas en kväll till idrottshallen i Jönköping. Det var befriande att se glädjen i hans, och sina kollegors, ögon när de kämpade hårt i sina anletes svett.  

Just där och då var det allvar. Men mycket snack och gliringar under matchernas gång. Och efteråt; Vilket gott tugg, vilka bortförklaringar och gliringar.

Helt enkelt en härlig kommunikation, något som verkligen svetsar samman gänget och som bygger sammanhållningen till något ännu mer fundamentalt och äkta. 

Kontakt 

Tveka inte, kontakta gärna några av Thomas kollegor enligt nedan om du vill veta mer om hur denne populäre och framgångsrike kollega med den sköna dialekten kan lyfta din kommunikation till nya höjder genom att designa, konfigurera och installera olika kommunikationslösningar som verkligen gör skillnad! 

Kontakta oss för mer information om Thomas och hans kompetenser

Johan Andersson

Småland

Johan Andersson

Affärsområdeschef - Trygg och Effektiv IT

+46 (0)36-440 54 60

E-post

Jan Lilljegren (1)

Göteborg

Jan Lilljegren

Plats- och Försäljningschef

+46 (0)70-328 95 98

E-post

Hans Skoglund

Stockholm

Hans Skoglund

VD och verksamhetsutveckling

+46 (0)8-506 003 15

E-post

Vill du veta mer om vad vi gör och vad som är på gång?

Skriv upp dig här, så får du ta del av nyheter, tips och trix och inbjudningar.