Roger Bild 4

Teknik- och certifieringskung i kubik!

2021-12-15

Teknik- och certifieringskung i kubik?

- Oh ja, ingen slår denna IT-spetskonsult på fingrarna. Varken på jobbet eller på sin fritid. Det är säkert!

Nu skall du få stifta bekantskap med Roger Bergling! Bakom alla servrar dyker han plötsligt upp, han som alltid är på språng. Den här rutinerade konsulten som har erfarenhet från IT-branschen lång tid tillbaka, nämligen sedan 1994.

Och, som bland annat har följande övergripande specialistområden;

 • Lagring/San
 • Virtualisering
 • Arkitektorienterad infrastruktur
 • Säkerhetslösningen för e-tjänster
 • Sårbarhetsanalyser
 • Cybersäkerhet

Certifieringar, certifieringar och så certifieringar

En sak är säker, denna artikels författare skulle kunna roa sig med att rabbla upp alla typer av certifieringar som denne vetgirige gynnare har. Men, nej, den listan är så lång, Det är i så fall stor risk för att du inte ser skogen för alla träden. Och det vill du väl?

Komplexa IT-miljöer

Roger jobbar löpande med ett 20-tal kunder. Något som triggar honom lite extra är det landar i uppdrag inom komplexa IT-miljöer med mycket teknik. Gärna åt riktigt stora företag och statliga myndigheter.

Systemintegrationer och säkerhetslösningar

Framför allt om det handlar om systemintegrationer och säkerhetslösningar och där han får vara med från ax till limpa. Där han är spindeln i nätet med uppgift att stötta upp olika delprojekt med sina spetskompetenser.

Hans drömprojekt får gärna innehålla följande delmoment;

 • Penetrationstest hos kunden med fria tyglar
 • Tekniska attackförsök där testangriparna får göra vad man vill, helt utan regler
 • Test av fysisk access
 • Social engineering, exempelvis genom stalking på Facebook för att inhämta information om vad nyckelpersoner jobbar med. Kanske via målpersonens kompisar eller familjemedlemmar
 • Hacking

Det är då han trivs som bäst, och det är då han fäller ut det, paraplyseendet. Något som är ett måste för att kunna se helheten och för att kunna lyckas fullt ut i avancerade projekt med många intressenter.

Strategisk, flexibel – och populär

Efter att ha kollat runt lite så är det ingen som helst överdrift att säga att Mr. Bergling har ett strategiskt angreppssätt, flexibelt synsätt i kombination med djup och bred förståelse för komplexa lösningar.

Man överdriver knappast när man nu skriver att denna artikel handlar om en mycket populär seniorkonsult, med mycket glimtar i sina ögon. Som sätter stort värde på ärlighet i alla led som är mån om att kunderna skall känna trygghet i de tjänster som han levererar.

Skribenten vill redan nu poängtera att han inte enbart brinner för sitt IT-intresse med tillhörande kunskaper på arbetstid. Men, mer om det lite senare.

Teknisk och social kompetens

Artikeln handlar om en spetskonsult med ett utpräglat kundorienterat förhållningssätt. Som lyssnar väldigt noga på kunders behov. Något som skapar goda förutsättningar för att skapa de optimala lösningar som oftast innebär att lösningarna överträffar kunders högt ställda förväntningar.

Just kombinationen av hans höga, såväl tekniska som sociala kompetens, lägger grogrunden för ett effektivt och trivsamt samarbete med ett synnerligen nöjt kundsegment.

Låter det som positiva floskler? Ja, kanske det, men det stämmer, fråga hans kunder så får du se.

Vitsord och betyg

Eller vad sägs om följande vitsord som en kunds projektledare skrev på en Whiteboard när hen skulle beskriva honom rent generellt efter en stor driftsättning;

 • Trygg
 • Empatisk
 • Kul

Detta kryddat med ett hjärta runtom, jo ja tackar ja!

För att inte tala om följande mer formella betyg från en kund inom fem olika områden.

Detta efter att Roger har varit och jobbat där under ca 15 års tid, 1-2 dagar per vecka;

 • Kompetens: Har en mycket bred kompetens inom det mesta
 • Initiativ: Självgående och kommer med många förbättringsförslag
 • Resultat: Driver svåra uppdrag i mål och ger inte upp
 • Ansvarstagande: Tar stort ansvar och är alltid tillgänglig när vi har problem
 • Kommunikation: Har en fantastisk förmåga att förmedla kunskap och hålla en god kommunikation med medarbetare och kunder.

Jo då, tror faktiskt att man kan säga att han lyckas rätt OK.

Roger Bergling, teknik- och certifieringskung - INVID Gruppen

Projekt-KPI: er

Om man frågar honom om han kan berätta om några exempel på lyckade projekt med tydliga KPI-resultat så blir det alldeles tyst! Nej,  skojar bara. Det finns massor.

Exempelvis då han var djupt involverad i ett projekt gällande implementering av en ny lagringslösning åt ett stort företag.

Tack vare en design- och konfigurationsförändring resulterade projektet bland annat i att man ökade hastigheten på databasservrarna rejält. Jobb som tidigare tog 12 timmar tog sedan 9 timmar att göra. Hoppsan, där kapades plötsligt 25 % av tiden, och tid är som bekant pengar.

Byte av säkerhetsplattform

Det finns massor av andra lyckade projekt som skulle kunna rabblas upp här. Bland annat med häftig fakta om ett projekt som pågick under ca 1,5 år. Med mål om att byta ut säkerhetsplattformen åt en statlig myndighet med mycket gott resultat. Den insatsen är Mr. Bergling extra stolt över. Det riktigt lyser om honom när han tänker tillbaka på detta, härligt!

Checklista vid förändringsprojekt

På frågan om han har något allmänt tips, en kort checklista, att skicka med om vad man bör tänka på innan man genomför en förändringsresa inom en organisation så pekar han ut ett antal punkter, bland annat följande;

 1. Projektgrupp med olika kompetenser och långa erfarenheter
 2. Specifik målsättning
 3. Tydliga avgränsningar
 4. Realistisk tidplan med logiska milstolpar
 5. Löpande avstämningar
 6. Tydligt projektslut
 7. Konkret uppföljning

IT-intresset blommar, även på fritiden!

Nu funderar du kanske så smått på vad Roger hittar på när han inte jobbar under INVIDs fanor på fritiden. Har han något fritidsintresse? Ja, absolut, eller nej, även då håller han på med!

Ja det är sant, fråga hans familj– och inte minst hans hund.

IT-labba och engelskspråkig Fix- och trixblogg

Från att tidigare ha varit involverad på många sätt inom en lokal handbollsföring så lägger han nu mycket av sin fritid på att IT-labba. Och att driva sin egen engelskspråkiga Fix- och trixblogg som du når via en länk lite längre ner i denna artikel.

I bloggen berättar Roger bland annat om sina nya upptäckter inom sitt yrkesområde, om egna erfarenheter. Han skriver verkligen så att man förstår, och det är inte sällan som det även inkommer önskemål från hans läsare om att han skall beröra vissa områden, kul!

Syftet är att skriva om tekniska lösningar och sprida information och lära sig själv.

Nytta i sin yrkesutövning

Enligt honom själv så kan han tacka vare bloggen även återanvända vad han har gjort förut för att lösa nya problem. Han blir därmed extra skarp, kan testa helt nya saker, något som han – och sina kunder - definitivt har nytta av i hans yrkesutövning.

Du som läsare får fri tillgång till att använda hans noteringar som manualer. Tips och trix som är riktigt läsvärda och som du kan ha nytta av om du, liksom Roger, är en riktig tekniknörd.

Vill du också ta del av Rogers blogg som har ca 2000 visningar per månad? Och där samtliga prenumeranter befinner sig utanför Sveriges gränser?

Checklista för fritidsintresse

Har Mr. Bergling även en checklista för att hinna med att utöva sitt ovanstående fritidsintresse på ett kvalitativt sätt?

Absolut, och så här ser den ut:

 1. Brinnande intresse
 2. Bra kollegor
 3. Bra arbetsplats
 4. Förstående familj – och hund…
 5. 36 timmar på ett dygn

Kontakt

Tveka inte att kontakta några av Rogers kollegor enligt nedan om du vill veta mer om hur denne populäre och framgångsrike kollega kan utveckla din och dina kollegors verksamheter. Inte minst genom inom området IT- och Informationssäkerhet.

Du lär inte ångra dig!

Kontakta oss för mer information om Roger och hans kompetenser

Vetton Gramozo

Småland

Vetton Gramozi

Teamledare, IT- och informationssäkerhet, Enterprise IT

+46 (0)36-440 54 23

E-post

Ingvarljungberg

Göteborg

Ingvar Ljungberg

Konsultchef

+46 (0)70-845 34 04

E-post

Jonas Dahlin

Stockholm

Jonas Dahlin

Senior konsult

+46 (0)8-506 003 09

E-post

Vill du veta mer om vad vi gör och vad som är på gång?

Skriv upp dig här, så får du ta del av nyheter, tips och trix och inbjudningar.